محور سخنرانی علمی

دوره ششم جشنواره پروژه های دانش آموزی فرهیختگان جوان
دوره ششم جشنواره پروژه های دانش آموزی فرهیختگان جوان

 

شیوه ارائه­ محتواهای علمی در رشته­ ها و موضوعات گوناگون از مسائل مهم در انتقال محتوا و ترویج علم می­ باشد. منظور از سخنرانی علمی، ارائه یک محتوای علمی در زمان مشخص با ایجاد جذابیت به منظور انتقال هر چه بهتر محتوا به مخاطبین می­ باشد. ذکر این نکته ضروری به نظر می­رسد که استند­آپ علمی تفاوت فراوانی در محتوا با استند­آپ کمدی دارد و در این بخش هدف تنها ایجاد خنده و نشاط در مخاطب نمی­ باشد. هر چند استفاده از لطائف و ظرائف زبانی و بدنی برای انتقال بهتر محتوا می ­تواند به ارائه ا­ی موفق کمک نماید.

هدف از برگزاری محور سخنرانی­ های علمی در جشنواره دانش ­آموزی فرهیختگان جوان ارزیابی و ارتقاء سطح توانمندی­ های دانش­ آموزان در ارائه مطالب می­ باشد.

بی­ شک برای دست­یابی به این مهم انتخاب موضوع مناسب، تسلط به محتوا، مدیریت زمان، ایجاد جذابیت، تسلط به کلام، بدن و کنترل صحنه از اهمیت فراوانی برخوردار می­باشند. به دانش ­آموزان توصیه می­ گردد برای آماده ­سازی مناسب­ تر، ملاک­ های ارزیابی و داوری را با دقت کامل مطالعه نمایند.

دانش­ آموزان در انتخاب موضوعات خود در تمامی زمینه ­های علمی آزاد می ­باشند. زمان ارائه هر سخنران 10 دقیقه می باشد. انتظار می رود سخنرانان محتوای خود را با توجه به این زمان تنظیم و آماده کنید.

نکته: موضوعات می ­بایست بر پایه مستندات علمی باشند و هدف از ارائه انتقال محتوای علمی باشد. لذا ارائه­ هایی که صرفا دارای جذابیت بوده و فاقد ارزش و محتوای علمی باشند از دور رقابت خارج خواهند گردید.

مثال: پیوند کووالانسی، ارتباط موسیقی و ریاضی، مینیمالیسم در ادبیات معاصر ایران، انتخاب طبیعی، پلاسما، ربات­های زیستی، شیوه برشت، رسانه­ ها در جنگ­ سرد، معماری سبز، لغات مشابه در زبان فارسی و فرانسوی، سیاه­چاله­، مینیاتور و نقاشی چین،  آسیب­ دیدگی ورزشی و …

تذکر: موضوع ارائه می­ بایست در هر مرحله متفاوت از مرحله دیگر باشد.

دانش آموزانی که طرح، نتیجه و دستاورد پژوهشی دارند می بایست طرح خود را در بخش سمینارهای پژوهشی ارائه نمایند و در محور سخنرانی علمی مورد ارزیابی قرار نخواهند گرفت.

 

ملاک‌­های ارزیابی و داوری:

  1. انتخاب موضوع
  2. انتخاب عنوان جذاب و مناسب برای ارائه
  3. لحن و بیان مناسب و استفاده از زبان بدن
  4. تسلط به موضوع و محتوا
  5. استفاده از ابزار فیزیکی و الکترونیکی
  6. تعامل با مخاطبین
  7. انسجام در روند ارائه و داشتن طرح و برنامه
  8. بکارگیری ابزارهای خلاصه­ سازی، شعر، ریتم و موسیقی، نمایش و … برای انتقال محتوا
  9. ایجاد حس جذابیت و ترغیب مخاطب به پیگیری مطلب ارائه شده در آینده
  10. مدیریت زمان